понеділок, 2 березня 2015 р.

Гідростатичний парадокс


Гідростатичний парадокс
Основні відомості: першим, хто вказав на парадоксальність цього явища був фламандський математик Сімон Стевін(1548-1620) але ж свою популярність цей парадокс здобув завдяки Блезу Паскалю(1623-1662), звідси і пішла друга назва цього парадоксу – “Парадокс Паскаля”.
Парадоксальність: непропорційність тиску на дно посудини до ваги налитої в неї рідини. Сам же Паскаль провів такий експеримент: Він поставив дерев`яну бочку наповнену водою, сам пішов на другий поверх якоїсь будівлі і через трубку з малим діаметром перерізу перелив келих води. Через малий діаметр вода розтяглась на всю трубку. Після цього бочка не витримала тиску і кріплення не витримали,вона почала пропускати воду крізь щілини.
Пояснення: Цей парадокс пояснюється основним рівнянням гідростатики:
P=ϸgh
P- зміна тиску;
ϸ- густина речовини;
g- прискорення вільного падіння;
h- висота стовпа рідини(глибина занурення);Видео YouTube
Якщо густина речовини і прискорення вільного падіння незмінні впродовж досліду то тиск залежить тільки від висоти стовпа речовини, ця залежність є лінійною тому не дивно, що бочка почала пропускати воду.
Іншим аспектом цього парадоксу є пояснення того що не в залежності від форми та об’єму різних посудин, якщо вода в них залита на однакову висоту то тиск на дно посудини буде однаковим. Цей факт дійсно перечить нашим інтуїтивним представленням, оскільки можна взяти тоненьку посудину і залити її на деяку висоту і можна взяти розлогу посудину але ж тиск на дно посудини буду такий самий в обох випадках.

Немає коментарів:

Дописати коментар